HockeyNews
PLUS

Kaptenen vill leda Mora tillbaka: ”Vi bygger något på lite längre sikt”

(9727) Adam Masuhr
Bildbyrån

Publicerad: 5 september 2019

FacebookXWhatsApp

Degraderingen är ett av de mest smärtsamma ögonblicken han har upplevt i sin karriär. Nu har lagkaptenen Adam Masuhr sörjt klart och är redo att leda Mora i HockeyAllsvenskan. 

– Jag tänker leda med den erfarenhet jag har, sen tänker jag spela som om jag vore 20, säger han till HockeyNews.se.

Presenteras av Coolbet – odds från SHL till Hockeytvåan

När August Berg skickade in segermålet för Leksand och Mora åkte ur SHL var det bara tomhet som befann sig i tankarna hos Morakaptenen Adam Masuhr. Det tog ett tag att smälta allt, men efter ett tag skrev han på ett nytt kontrakt med klubben.  

– Min tanke var att fortsätta med Mora i SHL, men nu vart det som det vart och nu har man gått igenom det där. När man hade sörjt klart och känt på det jobbiga där ett tag tyckte jag att det kändes jäkligt skoj att få göra något med Mora. När de presenterade hur de tänkte kändes det rätt att stanna ganska omedelbart, säger han. 

Backen, som återvände till Mora inför den gångna säsongen efter nio år i Ryssland och Finland, stod för 16 poäng på 52 matcher i SHL, och var den spelade som hade bäst plus/minus statistik av samtliga spelare i laget. 

– Jag tycker att jag kämpade på ganska bra under de förutsättningarna vi hade. Jag hade gärna sett mig själv i en lite annorlunda roll i laget rent spelmässigt, jag skulle gärna ha velat fått ut lite mer av mitt offensiva spel. Men jag är väl ändå ganska nöjd att jag kunde kriga på och kämpa på som jag gjorde. Det var ett lärorikt år, även om man varit med ganska länge, säger han. 

Mora, som fått bygga nytt, har värvat mycket ungt under sommaren. 36-årige Adam Masuhr är en av de mer rutinerade i laget och kommer att få axla ett stort ansvar och bära C:et även den kommande säsongen. 

– Det är väl klart att man får ett visst ansvar när man är kapten, men samtidigt tror jag att det är dumt om du tar det på för stort allvar och försöka vara någon messias. Jag försöker bara dela med mig av det jag varit med om på och utanför plan. Det finns flera tänkbara och bra val av kaptener i vårat lag, men nu var det jag som fick ta hand om det. Det är alltid en ära att vara kapten, men samtidigt försöker jag inte göra något annorlunda än att driva på laget så gott jag kan, säger han och fortsätter:

– Jag går ner där och försöker köra som satan varje dag, jag är en dum gammal hund egentligen, som tror att jag kan bli bättre. Nej, men jag gnuggar på som satan där nere, jag tycker fortfarandet det här är ruskigt kul. Jag tänker leda med den erfarenhet jag har, sen tänker jag spela som om jag vore 20, säger han.

Adam Masuhr har fått förnyat förtroende som kapten för Mora. Foto: Bildbyrån

Försäsongen har varit av blandad kvalitét och det har bara blivit en vinst på en vinst på sex matcher, men lagkaptenen menar att man måste ha tålamod. 

– Det är väl ingenting Mora hymlar med… men vi bygger någonting på lite längre sikt. Det tycker jag är ruskigt smart, vi har många nya och även ett ungt lag, det finns ingen anledning att stressa. Jag tycker att vi har börjat som förväntat, vi såg ut lite som yra höns i början, men nu börjar det styra upp sig lite grann. I Belfast handlade det om att se vart vi stod någonstans, och sen när vi kom till SCA-cupen tyckte jag att vi hade vässat till oss lite grann. Det positiva med det är att vi ser att vi tar kliv. Jag tycker även att vi tog kliv under alla matcherna i SCA-cupen, säger han och fortsätter:

– Vi har ett stort arbete att göra framöver, vi är långt i från där vi vill vara. Men jag tycker att vi sitter lugnt i båten och jobbar stenhårt på förbättra alla delar varje vecka. Vi tränar på allt eftersom vi har så många nya. Jag känner mig ganska trygg i båten, det känns som våran tränarstab har full koll på vilka steg vi ska ta och hur bråttom vi ska ha, säger han.

Fjolårets tränarstab med Mats Lusth, Anders Forsberg, Barry Smith och Daniel Hermansson har bytts ut mot Jeff Jakobs, Daniel Grillfors och Örjan Lindmark.

– Jag är jäkligt positiv. De hjälper varandra bra och alla tre har sina egenskaper, de verkar stötta varandra bra. Det känns som det är en bra kemi och det speglar av sig på oss, man känner en trygghet. Jag har fullt förtroende för vår tränartrojka, de verkar ha full koll på läget.

Vad är er målsättning för kommande säsong?

– Vi har inte pratat så mycket målsättning, vi har pratat om något bättre. Vi pratar om mycket närmare resultat än så, det är så jäkla enkelt att ta dag efter dag och match efter match. Vi ska ständigt försöka att få den här gruppen att bli bättre, det är lite så vi ska jobba. Jag tror inte att vi kommer kika så mycket på resultat i slutet av säsongen, utan det är lite mer så här vi ser på det. Det är grymt bra, det är smart och får en kanske att bli mer driven varje dag. 

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!